Του Ιάκωβου Λεωνίδη
Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία για την αγροτική παραγωγή η οποία το 2023 παρουσίασε μικρή πτώση σε σχέση με το 2022 με τον όγκο παραγωγής να είναι κατά 2,3% μικρότερος.
Ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης, υπήρχαν 10 χώρες που είχαν αύξηση στον όγκο γεωργικής παραγωγής με τα υψηλότερα ποσοστά να τα έχει η Ουγγαρία 26% και η Σλοβακία 12%. Οι υπόλοιπες είχαν μείωση με την πιο μεγάλη στην Ελλάδα -16% ενώ ακολουθούσαν η Εσθονία, η Λετονία η Ισπανία με -9% και η Σουηδία με -8%.
Η χώρα μας βρίσκεται πάλι πρώτη από το τέλος σε όλη την Ευρωπαϊκή ένωση και μάλιστα στον πρωτογενή τομέα της αγροτικής παραγωγής.
Είναι λίγο οξύμωρο η Ελλάδα με ήπιο μεσογειακό κλίμα και με εύφορα εδάφη να έχει μείωση της αγροτικής παραγωγής σε αντίθεση με χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία με πιο αντίξοες κλιματικές συνθήκες, να έχουν αύξηση της παραγωγής τους.
Εδώ και πολλά χρόνια, από την δεκαετία του 1980, το κράτος εφάρμοσε μια σειρά κάκιστων μεταρρυθμίσεων, από τις αποσύρσεις των παραγόμενων προϊόντων, τις επιδοτούμενες αντικαταστάσεις καλλιεργειών και το σβήσιμο των μεταποιητικών μονάδων που είχαν αποτέλεσμα την απαξίωση του παραγωγικού πρωτογενή τομέα.
Η δικαιολογία των φυσικών καταστροφών όπως πρόσφατα οι πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο, δεν μπορεί να απαλλάξει τις κυβερνήσεις από τις ευθύνες τους αφού έπρεπε να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και να προνοήσει το κράτος για την προστασία των αγροτών και των καλλιεργειών τους.
Το κράτος εθελοτυφλώντας, επιτρέπει να γίνονται ασύστολα και χωρίς έλεγχο εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που καλλιεργούνται και στην Ελλάδα ακόμα και την εποχή που γίνεται η συγκομιδή των εγχώριων προϊόντων. Οι εισαγωγές αυτές το 2024 αυξήθηκαν κατά 10% και οι χαμηλότερες τιμές των εισαγόμενων προϊόντων δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στους Έλληνες καλλιεργητές, καθώς τα χαμηλά εισοδήματα του καταναλωτή τον σπρώχνουν στα μη ποιοτικά αλλά φθηνά εισαγόμενα προϊόντα και η εγχώρια παραγωγή μένει στα αζήτητα.
Η αγροτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η ασυδοσία που υφίσταται στις εισαγωγές έχει αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή να έχει φθίνουσα πορεία και ενώ η χώρα μας θα μπορούσε να έχει αυτάρκεια στα περισσότερα προϊόντα, να τα εισαγάγει, καταστρέφοντας τον πρωτογενή τομέα και δημιουργώντας αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών.
Τελικά οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης παίρνονται με βάση τα συμφέροντα των πολιτών και της κοινωνίας ή απλά εκτελεί εντολές αλλότριων συμφερόντων;
Η χώρα έχει δυνατότητα ραγδαίας ανάπτυξης στην αγροτική παραγωγή καθώς με την σύγχρονη τεχνολογία των γεωργικών μηχανημάτων και την τεχνογνωσία που κατέχουν οι Έλληνες καλλιεργητές οι δυνατότητες είναι τεράστιες.
Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση, που δυστυχώς, δεν διατίθεται από την κυβέρνηση για να στηρίξουν τους Έλληνες παραγωγούς και να θέσουν τον πρωτογενή τομέα σε τροχιά ανάπτυξης.
Είναι αναγκαία η σοβαρή πλέον οργάνωση για να γνωρίζουμε πόση είναι η καλλιεργήσιμη γη, τι καλλιεργούμε και τι πρέπει να αλλάξουμε για να γίνουμε παραγωγικοί και να δημιουργήσουμε ανάπτυξη που θα φέρει Αφθονία στην κοινωνία. Αφθονία και Υγεία καθώς θα απομακρυνθεί κάθε τι αλλιωμένο και μεταλλαγμένο και θα αντικατασταθεί από φυσικούς τοπικούς σπόρους που θα ενισχύεται από βιολογική λίπανση.
Θα πρέπει να δοθεί ώθηση στην δημιουργία και στην ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας στις αγροτικές περιοχές, αλλά το σπουδαιότερο, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τα προϊόντα μας ώστε να μη φεύγει τίποτα αμεταποίητο ή ασυσκεύαστο για εξαγωγή ή στην εγχώρια αγορά. Παράγουμε από τα πιο ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και πρέπει να τα προφυλάξουμε και να τα δώσουμε την αξία που τους αναλογεί για να μπορέσει η Ελληνική ύπαιθρος να ανθίσει οικονομικά και να αναπτυχθεί.
Η Ελλήνων Συνέλευσις, όπως δεσμεύεται άλλωστε στις προγραμματικές της δηλώσεις για την γεωργία, θα εφαρμόσει με τον Δικαιότερο δυνατό τρόπο τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη και διασφάλιση του πρωτογενούς τομέα ο οποίος είναι η βάση για την Αφθονία στην κοινωνία μας.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ