Απολογούμενη στο βιβλίο της η Μέρκελ για τα ελληνικά μνημόνια

Της Μαρίας Ντάσιου

Κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα στα τέλη του Νοέμβρη το βιβλίο με τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, της επί σειρά ετών καγκελάριου της Γερμανίας. Τιτλοφορείται ως «Ελευθερία : Αναμνήσεις 1954-2021» (Freiheit : Erinnerungen 1954-2021).

Όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσε να παραλείψει από το βιβλίο της την περίοδο που η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της οικονομικής κρίσης με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, την είσοδο της χώρας μας στα επονείδιστα μνημόνια. 

Αναμενόμενο είναι στα απομνημονεύματά της η κα Μέρκελ να θέλει να πετάξει κάθε ευθύνη από πάνω της για τον τρόπο που διαχειρίστηκε ως “ειδικός” τις ζωές των ανθρώπων ενός ολόκληρου λαού. 

Ενδιαφέρον πάντως θα είχε να μπορούσαμε να δούμε την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο η πρώην καγκελάριος κατηγορεί ευθέως ως κύριο υπαίτιο για την είσοδο της χώρας στα σκληρά μνημόνια. Ότι δηλαδή, ενώ τον είχε προειδοποιήσει η Ευρώπη πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την Ελλάδα, εκείνος “αγρόν ηγόραζε” και δεν αντιλήφθηκε την σοβαρότητα της κατάστασης. 

Σύμφωνα με την ίδια, αν είχε κινηθεί πιο σοβαρά και γρήγορα ο Παπανδρέου, θα είχαμε “σωθεί” με λιγότερο δανεισμό. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα τον γλιτώναμε ούτως ή άλλως!!! Το είχαν σχεδιάσει και το έκαναν πράξη!

Ο στόχος ήταν να υπογραφεί το μνημόνιο, με το οποίο η Ελλάδα παραχώρησε την εθνική της κυριαρχία για 99 χρόνια, τον πλούτο της, τις υποδομές της, τα πάντα! Και οι πολίτες της φορτώθηκαν κατά κεφαλήν το χρέος για τα χρήματα που εισέπραξαν κάποια ιδιωτικά μαγαζιά, οι τράπεζες και δεν τα επέστρεψαν ποτέ.

Και όλα αυτά έγιναν με την σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ., της ΤΡΟΙΚΑΣ, της τότε κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, όλης της Βουλής και όλων όσων συμπεριλαμβάνονται στον κύκλο των συμφερόντων τους. 

Φυσικά αυτά δεν μπορούν να γραφτούν από την πρώην καγκελάριο, κανείς δεν ομολογεί τόσο εύκολα!

Πίσω όμως από τις προσεκτικά διατυπωμένες φράσεις της,  βλέπουμε ότι παραδέχεται κάποιες πολύ σημαντικές αλήθειες: 

Η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης. Η εξώθηση μιας χώρας να αποχωρήσει από την νομισματική ένωση θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Επιπλέον, από τη στιγμή που μια χώρα αποχωρούσε, θα αυξανόταν η πίεση στην επόμενη. Επίσης, το ευρώ ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό νόμισμα και η Ελλάδα ήταν το λίκνο της δημοκρατίας.

Μα πώς να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Για να μπούμε ως συνέταιροι σε αυτήν την μεγάλη εμπορική συμφωνία παραδώσαμε καταρχάς το εθνικό μας νόμισμα, αλλά και όλο τον πλούτο μας για να εγγυηθούμε το Ευρώ. Σαράντα χρόνια περίπου πληρώνουμε τεράστια κεφάλαια μέσω του Φ.Π.Α., που είναι εξ ολοκλήρου ευρωπαϊκός φόρος. Και ότι άλλο έχει συμφωνηθεί.

Ο σκοπός, όταν μπαίνεις σε μια εταιρική συμφωνία, είναι να έχεις τις ανάλογες απολαβές σε σχέση με ότι δίνεις και τουλάχιστον ισότιμα με τους εταίρους σου. Και ενώ όλοι χρωστάνε και πολύ περισσότερα (και βασικά που χρωστάμε όλοι;), η Ελλάδα μόνο ήταν το πρόβλημα; 

Όχι, βέβαια, και το παραδέχεται η κα Μέρκελ πως η αποχώρηση της χώρας μας από την νομισματική ένωση θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Μήπως τελικά εγγυηθήκαμε περισσότερα από όσα μας λένε; Γι αυτό το ευρώ δεν είναι μόνο ένα απλό νόμισμα;  

Όταν εμείς οι Έλληνες αποφασίσουμε να έχουμε μια ισχυρή εθνική κυβέρνηση και να κάνουμε ταμείο με τους εταίρους μας, τότε θα δούμε ποιος έπρεπε να βρίσκεται σε μνημόνια. Ποιος έπρεπε να σωθεί και ποιος χρωστάει και σε ποιον!

Ας θυμίσουμε κι αυτό στην κα Μέρκελ, η Ελλάδα δεν ήταν μόνο το λίκνο της δημοκρατίας. Η Ελλάς είναι Ευρώπη και έχει το όνομα της κόρης του Διός.   Επομένως το ταμείο που πρέπει να γίνει, περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από ένα “απλό” νόμισμα!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *