Ανικανότητα ή σκόπιμη ολιγωρία της κυβέρνησης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό;

Του Πέτρου Ιακώβου

Σε Δελτίο Τύπου που ανακοινώθηκε στον επίσημο ιστότοπο Ευρωπαϊκής Ένωσης την 21ης Δεκεμβρίου 2023, αναφέρθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Cour de Justice de l’union Europeenne), επειδή δεν διασφάλισε την ορθή εφαρμογή της οδηγίας 2014/89/ΕΕ για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) και δεν εκπόνησε, ούτε κοινοποίησε τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια, όπως όφειλε να πράξει το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια και παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις στην χώρα μας, στις 16 Φεβρουαρίου 2024, έγινε η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως όριζε το άρθρο 258 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την εκδίκαση της προσφυγής, στις 27 Φεβρουαρίου 2025, ανακοινώθηκε η δικαστική απόφαση του ένατου τμήματος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ηλεκτρονική του σελίδα, η οποία ήταν καταδικαστική για την χώρα μας.

Συγκεκριμένα η απόφαση αυτή αναφέρει τα εξής: 

«Δεδομένου ότι η Ελληνική Δημοκρατία ηττήθηκε, πρέπει να καταδικαστεί στα δικαστικά έξοδα, σύμφωνα με το σχετικό αίτημα της Επιτροπής.

Για τους λόγους αυτούς, το Δικαστήριο (ένατο τμήμα) αποφασίζει:

1) Η Ελληνική Δημοκρατία,

– παραλείποντας να καταρτίσει θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο έως τις 31 Μαρτίου 2021 και

– παραλείποντας να αποστείλει αντίγραφα του σχεδίου αυτού στην Επιτροπή και στα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή του, παρέβει τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 8, παράγραφος 1, και από το άρθρο 15, παράγραφος 3, καθώς και από το άρθρο 14, παράγραφος 1, της οδηγίας 2014/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου, περί θέσπισης πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

2) Καταδικάζει την Ελληνική Δημοκρατία στα δικαστικά έξοδα.»

Η Ελλάδα για να υπερασπιστεί τις πολύχρονες καθυστερήσεις της, επικαλέστηκε ότι δεν είχε τον επαρκή χρόνο να κάνει αυτή τη σχεδίαση, διότι δεν της το επιτρέπει, η πολυπλοκότητα του νομικού πλαισίου, οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και τα πολλά νησιά της χώρας μας, καθώς και οι γεωπολιτικές συνθήκες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Φυσικά όπως είδαμε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα επιχειρήματα της χώρας μας κατέπεσαν στο σύνολό τους, δείχνοντας την ανεπαρκή νομική προσέγγιση του θέματος, την αδικαιολόγητη ολιγωρία στα θέματα της θαλάσσιας χωροταξίας, και την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση της χώρας μας και όλα τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής, αλλά και την πλήρη ανικανότητα των Ευρωβουλευτών της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η αντεθνική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, αλλά και όλων των κομμάτων που έχουν εισέλθει στο ελληνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει επιβαρύνει υπερβολικά, τις ελληνικές θάλασσες, τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τις παραλίες και τα λιμάνια μας.

Η υπερεκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων μας, ο άναρχος τουρισμός, η υπερβολική αλίευση, η μόλυνση όλων των υδάτων από ποικίλα λύματα και βιομηχανικά απόβλητα, έχει καταστρέψει όλους τους οικοτόπους της χώρα μας και έχει καταντήσει πολλά από τα λιμάνια μας, ως δεξαμενές που καταλήγουν οι οχετοί με τα βρωμόνερα. 

Οι καταστροφές δεν περιορίζονται μόνο στις Ελληνικές ακτογραμμές, αλλά και σε όλη την έκταση των Ελληνικών θαλασσών και πελάγων, καθώς τα αποκαΐδια (καπνός, σκόνη, τοξικά σωματίδια), από τις τεράστιες πυρκαγιές που κατακαίουν την χώρα μας κάθε χρόνο, σε συνδυασμό με τους ανέμους, σκορπίζουν σε όλη την έκταση της Ελληνικής επικράτειας. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι ρύποι να επηρεάσουν δυσμενώς την ζωή μας και να καταστρέφουν όλα τα οικοσυστήματα των ποταμών, των λιμνών και των θαλασσών μας.

Για τους λόγους αυτούς απαιτείται ενδελεχής μελέτη όλων αυτών των προβλημάτων και ένας τέλειος ΘΧΣ στη χώρα μας, που να διασφαλίζει την φυσιολογία όλων των θαλάσσιων περιοχών μας, εναρμονίζοντας την υγεία όλου του περιβάλλοντός, γεγονός που ταυτίζεται με την υγεία όλων των ανθρώπων. 

Όπως διαπιστώσαμε όμως η χώρα μας σέρνεται συνεχώς στα δικαστήρια, εξαιτίας της ανικανότητας, της κωλυσιεργίας και των σκοτεινών σκοπιμοτήτων των κομματανθρώπων της, να διευθετήσουν αυτά τα μεγάλα θέματα, που αφορούν την υγεία των πολιτών και του υδάτινου περιβάλλοντος.

Ποιοι όμως είναι οι πραγματικοί λόγοι, που κρατούν αγκυλωμένη την χώρα μας και δεν μπορεί τόσα χρόνια να προχωρήσει σε ΘΧΣ;

Μερικοί από τους λόγους αυτούς είναι οι εξής:

1. Η γραμμή της Εξωτερικής Πολιτικής, που υπαγορεύει να μην υπάρχει σχεδόν καμία εναντίωση στις προσταγές της Τουρκίας και να μην έχει τολμήσει να ορίσει την δική μας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), όπως ακριβώς επιτάσσει το διεθνές δίκαιο. 

Για να αντιληφθούμε αυτό το θέμα θα αναφερθούμε στην αναγγελία της μελλοντικής χωροθέτησης των δύο θαλάσσιων πάρκων, στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο πέλαγος, (βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά της Πελοποννήσου) και στο νότιο Αιγαίο πέλαγος από τη θάλασσα δυτικά της Μήλου μέχρι και την Νίσυρο στα Δωδεκάνησα. 

Μόλις λοιπόν ξεκίνησαν οι διαδικασίες δημιουργίας του πάρκου του νότιου Αιγαίου πελάγους, η Τουρκία αντέδρασε έντονα, διότι θεώρησε ότι το πάρκο Μήλου – Νισύρου περιλαμβάνει διεθνή ύδατα και βραχονησίδες που της διεκδικεί η ίδια και το θέμα έμεινε μετέωρο!

Κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί, εάν η Ελλάδα είχε προχωρήσει στο ΘΧΣ.

2. Το καθεστώς της «συνιδιοκτησίας» μεγάλου μέρους του Αιγαίου πελάγους, που ανέχονται οι κυβερνήσεις της χώρας μας, κυριολεκτικά έχει ξετινάξει τη θάλασσα, καθώς τα γρι – γρι των τουρκικών αλιευτικών, έχουν σαρώσει από την επιφάνεια μέχρι τον πυθμένα του Αιγαίου και δεν έχουν αφήσει να υπάρχει ούτε λέπι ψαριού!

3. Είναι αδύνατον να προχωρήσει σε ΘΧΣ η χώρα μας, όταν ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει σε υπογραφή τριμερούς σύμβασης μεταξύ Ελλάδος, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκής Τράπεζας με την οποία συστήνεται Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, για νέες εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (υπεράκτια αιολικά πάρκα – Ανεμογεννήτριες), για να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των νησιών και εγκαταστάσεις για την τροφοδότηση των Πλοίων με ηλεκτρική Ενέργεια, καθώς και την φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα νησιά του Αιγαίου.

Είναι σίγουρο ότι η σύμβαση αυτή θα καταστρέψει περαιτέρω την θάλασσα του Αιγαίου πελάγους και θα ανθρακοποιήσει, αντί να απανθρακοποιήσει τα νησιά μας, καθότι σε τέτοιες συμβάσεις επικρατούν, κατά κανόνα, τα αντίθετα από αυτά που αναγράφουν αυτές.   

Ας θυμηθούμε τα ψεύδη που μας έλεγαν τάχα θα μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αν γεμίσει η χώρα με ανεμογεννήτριες, αλλά τελικά πληρώσαμε και ακόμη πληρώνουμε εξωφρενικά υψηλές τιμές για να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα.

Εφόσον δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη στο ΘΣΧ, δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο στο τι και πώς θα επιτρέπουμε να λειτουργεί στα δικά μας νερά και όλα θα παραμένουν ανεξέλεγκτα από εδώ και στο εξής.

Γίνεται εμφανές πλέον ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή στις κυβερνητικές μεθόδους των κομμάτων, για ότι αφορά την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας μας.

Φτάνει πια με τις μεθοδευμένες ενέργειες που διεπράχθησαν διαχρονικά για την υφαρπαγή, την καταδολίευση και την λεηλασία των κληρονομικών μας δικαιωμάτων επί της εδαφικής μας κυριαρχίας, επί του παγκόσμιου πλούτου μας και επί της πνευματικής ιδιοκτησίας των κυριάρχων ιθαγενών Ελλήνων, από τους εξελληνισθέντες μέσω του δόγματος αλλοεθνείς, καταχραστές παραχαράκτες.   

Εξωτερική πολιτική σημαίνει ότι πρέπει η χώρα να κυβερνηθεί από αυτούς που έχουν τη θέληση, την δύναμη και την ισχύ να ασχοληθούν σοβαρά με την τήρηση των συνθηκών και των συμβάσεων που συνεχώς καταπατούνται, ώστε να διεκδικηθεί με αποτελεσματικό τρόπο η περιουσία των προγόνων μας.

Μία τέτοια εξωτερική πολιτική, είναι η ίδια η θέση και η στάση του γένους των  Ελλήνων, που δεν ζητά τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από τα δίκαια και τα δικαιώματά μας. Γεγονός που δεν βλάπτει, ούτε κακίζει κανέναν, που σέβεται την Ελλάδα για όλα όσα έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα.

Είναι  η ώρα που η χώρα χρειάζεται μία πραγματικά ελληνική κυβέρνηση, η οποία πληροί όλα τα εχέγγυα της δίκαιης και πανανθρώπινης διακυβέρνησης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *