Αλδαίνειν δίκαια

Της Καλλιόπης Αλτιντασιώτη

Η μίνι βρετανική σειρά του Netflix “Adolescence” (Εφηβεία) έκανε πρόσφατα πρεμιέρα με τέσσερα μόνο επεισόδια καθηλώνοντας το τηλεοπτικό κοινό για το σενάριο και τη σκηνοθεσία του, αγγίζοντας το θέμα της βίας των ανηλίκων το οποίο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη Βρετανία. 

Η ιστορία της σειράς πραγματεύεται τη σύλληψη ενός δεκατριάχρονου αγοριού καθώς θεωρείται ύποπτος για τον φόνο συμμαθήτριάς του. Το σενάριο περιγράφει τον γολγοθά της οικογένειας του αγοριού αλλά και τον ρόλο της αστυνομίας η οποία προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση, με τις έρευνες να οδηγούνται στο συμπέρασμα πως το αγόρι είχε υποστεί εκφοβισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα η ένταξη στο σενάριο λέξεων όπως “incel” (ακούσια άγαμος), “alpha male” (κυρίαρχο αρσενικό), “manosphere” (ανδρόσφαιρα), “red pill” (κόκκινο χάπι) δείχνει πώς αυξάνεται το πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ μεγάλων και εφήβων, δυσκολεύοντας την επίλυση ζητημάτων όπως αυτό της βίας των ανηλίκων.

To Adolescence δεν άφησε ασυγκίνητο ακόμα και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, καθώς το θέμα έχει έντονο πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο, με τον ηθοποιό (που υποδύεται τον πατέρα του αγοριού) αλλά και ενός εκ των δημιουργών της σειράς, Στίβεν Γκράχαμ, να αναρωτιέται σε συνέντευξή του πως ενδεχομένως κάθε ένας από εμάς φέρει ένα μερίδιο ευθύνης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που ταλανίζει τη σημερινή κοινωνία.

Το διαδικτυακό μπούλινγκ και τα περιστατικά βίας έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα του εγκλεισμού που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας, με τους ίδιους τους ανθρώπους να βρίσκουν εμπόδια στη μεταξύ τους επικοινωνία καθώς οι διάλογοί τους έχουν γεμίσει με λέξεις ακατανόητες χωρίς ένα υπόβαθρο αξιών και αρχών, απαραίτητο για την αρμονική συμβίωσή τους η οποία θα δυναμώνει το δίκαιο και θα εξαφανίζει κάθε άδικο. 

Γυρίζοντας πίσω στον τίτλο της σειράς – Adolescence – και ψάχνοντας το ετυμολογικό του υπόβαθρο ανακαλύπτει κανείς την ελληνική του προέλευση από το «αλδαίνω» το οποίο σημαίνει «κάνω κάτι να αυξηθεί», «δυναμώνω», «αυξάνομαι», «πληθαίνω». Με βάση την ετυμολογική σημασία της αγγλικής λέξης, θα πρέπει ο κάθε πολίτης μέσα από τον ενεργό του ρόλο να αυξήσει το δίκαιο και να μειώσει μέχρι που να εξαλείψει το άδικο το οποίο προκαλείται από τη βία και τον εκφοβισμό.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ο πολίτης θα πρέπει να επαναφέρει αξίες και αρχές που θα βάλουν ένα τέλος στη δυσαρμονία του άδικου και θα δυναμώσουν το αρμονικό κάλλος του δικαίου. Με αυτόν τον τρόπο, οι έφηβοι θα είναι σε θέση να αναπτύξουν τα ταλέντα τους, να αυξήσουν τις δεξιότητές τους αλλά και να κοινωνικοποιηθούν αρμονικά και δίκαια χωρίς βιαιοπραγίες και περιστατικά μπούλινγκ.  

Οι συγκεκριμένες αξίες και αρχές έχουν ήδη εισέλθει σε μία δημιουργική τροχιά εφαρμογής μέσα από έναν πολιτικό φορέα που στοχεύει στο αλδαίνειν δίκαια και όχι άδικα. Ο πολιτικός αυτός φορέας φέρει το όνομα Ελλήνων Συνέλευσις και καλεί όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, να κάνουν χρήση αυτών των αξιών και αρχών έτσι ώστε κάθε κοινωνία σε αυτόν τον πλανήτη να αποκαταστήσει το δίκαιό της. 

Η Ελλήνων Συνέλευσις με πρωτεργάτη τον πρόεδρό της, Αρτέμη Σώρρα, εκτός από τον πλούτο όλων των ανθρώπων που έχει αποκαλύψει τα τελευταία χρόνια, έχει φέρει στο φως αξίες και αρχές ξεχασμένες στη λήθη ενός ψεύτικου χρόνου που μετράει το άδικο και το αυξάνει καθημερινά εις βάρος των ανθρώπων. Ο φορέας αυτός είναι σε θέση να αντιστρέψει το ρολόι του ψεύτικου χρόνου και να επαναφέρει την αληθινή και ευδαιμονική αφθονία του ίδιου του δικαίου.

Το αλδαίνειν δίκαια βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο και καλεί όλους εμάς να το δυναμώσουμε, να το εδραιώσουμε, να το τιμήσουμε και να το παραδώσουμε με απόλυτο σεβασμό στις επόμενες γενιές: Αξιακό Σύστημα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *