950 Ευρώ κατώτατος μισθός το 2027 για όποιους επιζήσουν

Της Καλλιόπης Αλτιντασιώτη

Πρόσω ολοταχώς για τα 950 Ευρώ που στοχεύει ο κατώτατος μισθός μέχρι το 2027 ανέφερε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νίκη Κεραμέως, μέσα από συνέντευξή της ανακοινώνοντας τη χρήση μαθηματικού τύπου ο οποίος και θα καθορίζει την αύξησή του.

Ένας νέος αλγόριθμος θα προστεθεί στην οικονομική φαρέτρα της χώρας, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, θα επιτρέπει την ανάλογη αύξηση του κατώτατου μισθού με «μαξιλάρι» τα 950 Ευρώ όπου και θα βρίσκεται το 2027.

Σε αυτό το σημείο, η Υπουργός Εργασίας τόνισε την απαγόρευση μείωσης του κατώτατου μισθού μέσω θέσπισης αντίστοιχου νόμου, προστατεύοντας όπως είπε και η ίδια «όλους τους εργαζόμενους».

Ακόμα ένας νόμος θα «στριμωχτεί» μέσα στο δαιδαλώδες δικαιικό σύστημα της χώρας για τους εργαζομένους ενός κατώτερου θεού, επιβεβαιώνοντας το ρητό του Κικέρωνα «Περισσότεροι νόμοι, λιγότερη δικαιοσύνη».

Θα είναι δυνατόν η θέσπιση ενός τέτοιου νόμου και η εφαρμογή του αλγόριθμου αυτού να διασφαλίσουν την ευημερία του εργατικού δυναμικού της χώρας αλλά και τη αρμονική συνύπαρξη εργοδότη – εργαζόμενου όταν πανδημίες, μνημόνια, κακοκαιρίες, πυρκαγιές, επαίσχυντη φορολογία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια και άλλα τέτοια δεινά καραδοκούν να χτυπήσουν από στιγμή σε στιγμή την πόρτα του κάθε Έλληνα πολίτη, είτε αυτός είναι επιχειρηματίας είτε απλός εργαζόμενος;

Η πραγματική σημασία του νόμου έγκειται στην ασφάλεια του ίδιου του δικαίου, καθώς αυτός νέμει, δηλαδή διαμοιράζει ισάξια το δίκαιο σε όλα τα μέρη ενός κοινωνικού συνόλου χωρίς ωστόσο κάποιος να είναι υπεράνω αυτού (βλ. βουλευτική ασυλία). Επιπλέον, η ισχύς ενός νόμου δεν θα πρέπει να αντιβαίνει και να ακυρώνει άλλους νόμους, κάτι το οποίο γίνεται κατά κόρον στην ελληνική δικαιοσύνη και αντανακλάται μέσα στην κοινωνία μας.

Πάνω σε αυτή τη σημασία στηρίζεται και η οικονομία ενός κράτους δικαίου, καθώς νόμοι θα νέμουν με δικαιοσύνη τον πλούτο μιας χώρας στα εκάστοτε μέρη που απαρτίζουν τον οίκο της, ο οποίος πλούτος δεν θα αποκρύπτεται από τα μάτια των πολιτών αλλά και δεν θα σπαταλάται σε σκάνδαλα πολιτικών. 

Δυστυχώς στις μέρες μας, η ουσία των νόμων έχει χαθεί όταν μάλιστα αυτοί θεσπίζονται από ένα νομοθετικό σώμα το οποίο έχει χάσει την αξιοπιστία του αφού παράγει ένα καθημερινό άδικο με τις πολιτικές του. 

Η πραγματική όμως πολιτική ανήκει στον ίδιο τον πολίτη που πρέπει να νομοθετήσει ο ίδιος και να διαχειριστεί το δίκαιο της πολιτείας του μέσα από ένα αξιακό σύστημα δημιουργίας νόμων – έναν αλγόριθμο θα έλεγε κανείς – που θα αποδίδει δικαιοσύνη, θα ενισχύει την αρμονία του κοινωνικού συνόλου και θα αναβαθμίζει την οικονομική ανέλιξή του άμεσα και όχι αργά και βασανιστικά (βλ. 2027).

Για αυτή την πολιτική και την έννοια του νόμου έχει μιλήσει και αναφερθεί γραπτώς μόνο ένας πολιτικός αρχηγός και αυτός είναι ο κ. Αρτέμης Σώρρας. Μέσα από το βιβλίο του «Ανάλυση του Ελλάνιου Αξιακού» αναλύει ένα σύστημα αξιών, αρχών και νόμων που προστατεύει μια πολιτεία αποτελούμενη από φύλακες, οι οποίοι μέσα από τον ενεργό τους ρόλο διαφυλάττουν το δίκαιο της και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους πολίτες της.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε (και να το κατεβάσετε δωρεάν) στον σύνδεσμο που ακολουθεί: Ανάλυση του Ελλάνιου Αξιακού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *